Varne in kvalitetne varilne maske

varilne maske

 

 

 

Varilci, morajo uporabljati varilne maske ko opravljajo svoje delo. Dobro je če so te kvalitetne izdelave in imajo vgrajene ustrezne filtre za ultravijolično in infrardečo svetlobo. Te svetlobe ljudje sicer ne vidimo in lahko v večjih dozah dolgoročno škoduje našim očem. Pri varjenju nastajajo tudi razne ostale valovne dolžine svetlobe, ki je našim očem nevidna. Če pri tem ne uporabljamo varilne maske, potem se nam lahko za vedno poslabša vid, v hujših primeru pa lahko celo oslepimo.

varilna maska

Varilni aparati so si med sabo različni, delujejo na različnih temperaturah in zato nekateri potrebujejo tudi boljšo zaščito. Različne varilne maske pa imajo različne svetlobne filtre. Skozi te filtre se v naravni svetlobi vidi bolj slabo, zato so nekatere starejše maske takšne da jih lahko damo na glavo, celotno masko pa lahko potem premikamo gor in navzdol, tako da jo imamo enkrat nad glavo, drugič pa pred obrazom, da nas ščiti pred škodljivo svetlobo.

Varilne maske, ki pa so bolj napredne, pa imajo poseben filter, ki se avtomatsko aktivira, ko se uporabljajo varilni aparati. Tako je varjenje lažje in hitrejše, saj z masko vidimo normalno, ko pa se začne variti, pa se filter aktivira in nas zaščiti. Ker pa varilni aparati delujejo tudi tako, da uporabljajo razne pline, ter pri varjenju nastanejo druge spojine plinov, pa imajo nekatere varilne maske vgrajene tudi zračni filter, ki delavcu priskrbi čist zrak. Takšne varilne maske so veliko dražje, ne samo zaradi zračnega filtra, temveč tudi avtomatskega filtra za svetlobo.

Kadar pa je potrebno variti nad sabo, pa je poleg varilne maske potrebno uporabiti tudi usnjeno kapico, ki ima zaščitno blago ki se razteza čez ramena, da preprečimo opekline od vročih delcev, ki lahko nastanejo in padejo iz mesta zvara. Sama varilna maska pa varuje naš obraz.

Rate this post