Kako poteka varjenje aluminija?

varjenje

Varjenje je proces, pri katerem dva kovinska dela združujemo oz. stapljamo skupaj. Varjenje aluminija zahteva veliko izkušenj in natančnosti. Pri tem potrebujemo predvsem kakovostno opremo.

varjenje aluminija

Za varjenje aluminija se uporablja izmenični varilni tok ali enosmerni varilni tok. Področje, kjer bomo varili, je potrebno dobro očistiti. Za hitrejše varjenje lahko aluminij predgrejemo na 175 do 200 °C. Z uporabo izmeničnega toka odstranimo aluminijev oksid. Pri postopku TIG za zaščito vara pred atmosferskim onesnaženjem uporabljamo plin argon, ki se dovaja skozi šobo gorilnika. TIG je postopek za varjenje aluminija, pri katerem se uporablja netaljiva volframova elektroda za vzpostavitev obloka. Premer elektrod je lahko od 0,5 do 6,4 mm, dolžina pa od 75 do 610 mm. Oblok gori med elektrodo in varjencem in dovaja toploto na varilno mesto. Elektroda je nameščena v držalu, okoli nje pa teče zaščitni plin, ki ščiti zvar in hladi elektrodo. Material dodajamo od strani v talino zvara. Med varjenjem ima varilec zasedeni obe roki. V prvi drži dodajni material, v drugi pa držalo elektrode. Večjo kakovost vara dosežemo z vzdrževanjem čistoče celotne opreme ter pravo količino dovedene toplote. V primeru, da ne dovajamo dovolj toplote, poskrbimo z zamenjavo tipa elektrode ali z izborom elektrode večjega premera. Varjenje aluminija lahko opravljamo ročno, polavtomatsko ali avtomatsko. Ročno varimo manjše varjence nepravilnih oblik in na težko dostopnih mestih, pri polavtomatskem varjenju podajamo varilno žico s transportno pripravo, avtomatsko varjenje pa je popolnoma avtomatizirano s to razliko, da lahko varimo le vodoravno.

Za varjenje aluminija potrebujemo zaščitno masko s temnim steklom, rokavice ter primerno obleko in obutev. Področje, kjer varimo, mora biti zaradi nevarnih plinov dovolj zračno, ne sme pa biti prepiha. Za vžig obloka potrebujemo visokofrekvenčni generator. Za varjenje potrebujemo tudi gorilnik, varilni aparat ter jeklenko oz. vir plina. Pri gorilniku mora biti premer plinske šobe vsaj trikrat večji od premera volframove elektrode. Varilni aparat zagotavlja konstantni tok. Za avtomatsko varjenje aluminija na aparatu nastavimo enosmerni varilni tok z negativnim polom na elektrodi, za ročno varjenje pa izmenični varilni tok.

5/5 - (2 votes)