TIG varilni aparati

TIG varilni aparat

Kaj so TIG varilni aparati?

TIG varilni aparati so postali vse bolj priljubljeni v zadnjih letih, saj zagotavljajo natančno in čisto varjenje z minimalno količino drobirja. TIG, ki pomeni Tungsten Inert Gas, je postopek varjenja, ki uporablja netopljivo volframovo elektrodo, ki se nahaja v varilni pištoli. Ta elektroda se uporablja za ustvarjanje električnega loka, ki segreva kovinske površine, ki se varijo, in jih združujejo.

TIG varilni aparati so na voljo v različnih vrstah in modelih, vključno z različnimi funkcijami in močmi. Ena od pomembnih razlik med TIG varilnimi aparati je, ali so AC/DC ali samo DC. TIG AC/DC varilni inverterski aparati, ki so primerni za varjenje vseh vrst materialov, omogočajo uporabo izmeničnega (AC) varilnega toka za varjenje aluminija, aluminijevih zlitin in titana po TIG postopku.

TIG varilni aparati so znani po svoji natančnosti, ki omogoča izdelavo močnih in lepih varilnih spojev. TIG postopek omogoča varjenje materialov z zelo tankimi stenami, kar je zelo pomembno pri izdelavi pohištva, avtomobilov in drugih izdelkov, ki zahtevajo lepe in natančne spoje. TIG varilni aparati imajo tudi zelo nizko stopnjo obremenitve in porabe energije, kar je pomembno pri varjenju materialov, ki so občutljivi na pregrevanje.

Za kaj in kako se uporabljajo TIG varilni aparati?

Za varjenje aluminija in aluminijevih zlitin se uporablja izmenični tok, ker ima aluminij visoko toplotno prevodnost in nizko tališče, kar lahko pomeni, da se hitro stopi in da se lahko napačno varjenje hitro zgodi. Z izmeničnim tokom lahko zagotovite, da se temperatura med varjenjem enakomerno razdeli po kovini, kar pomeni, da se lahko bolj natančno nadzira toplota in preprečujejo napačna varjenja.

Pri TIG varjenju jekla, nerjavečega jekla in ostalih barvnih kovin pa se uporablja enosmerni tok (DC), ki omogoča boljši nadzor nad varilno režo in večjo globino penetracije. Za TIG varjenje jekla in nerjavečega jekla se uporablja negativna polarnost, kar pomeni, da je elektroda priklopljena na negativni pol varilnega vira. Za TIG varjenje barvnih kovin pa se uporablja pozitivna polarnost, kar pomeni, da je elektroda priklopljena na pozitivni pol varilnega vira.

TIG varilni aparati so primerni tudi za varjenje drugih kovin, kot so bakrene zlitine in magnezijeve zlitine, ter za varjenje cevi, rezervoarjev, delov za letala in drugih kovinskih konstrukcij. Poleg tega so TIG varilni aparati primerni tudi za natančno varjenje tanke pločevine in drugih kovinskih delov.

TIG AC/DC varilni inverterski aparati so še bolj vsestranski, saj omogočajo varjenje materialov s kombinacijo izmeničnega in enosmernega varilnega toka. To omogoča varjenje še širšega spektra materialov, vključno z aluminijevimi zlitinami, ki so običajno težke za varjenje.

TIG varilni aparati

Prednosti TIG varilnih aparatov.

TIG varilni aparati so tudi zelo varni za uporabo, saj omogočajo nadzor nad varilnim tokom in so zasnovani tako, da preprečujejo uhajanje nevarnih plinov. Prav tako so enostavni za uporabo, saj imajo intuitiven uporabniški vmesnik in so zelo zanesljivi.

Na splošno so TIG varilni aparati odlična izbira za varjenje različnih vrst materialov, od tankih pločevin do debelih cevi. TIG AC/DC varilni inverterski aparati so še posebej vsestranski in omogočajo varjenje še širšega spektra materialov. Ne glede na to, ali ste profesionalni varilec ali pa se ukvarjate s hobijem.

Preverite tudi: zaščitno opremo za varjenje.