Varilni aparati – glavna oprema za varjenje

varilni aparati

Inverterski varilni aparati

Varjenje je spajanje dveh ali več materialov v celoto. Seveda tudi varjenja ne moremo opravljati brez ustrezne opreme, saj zahteva več kot 80 amperov električnega toka in vsaj 12000 amperov pri točkovnem varjenju. Varilni aparati zagotavljajo električni tok za opravljanje varjenja. Z njimi lahko kaj hitro popravimo oziroma ojačamo marsikatero zadevo. Uporabljajo se za industrijsko kot tudi domačo rabo. Za delovanje največkrat uporabljajo napajanje s konstantnim tokom ali konstantno napetostjo. Pri obločnem varjenju, kjer se uporablja odtaljiva elektroda, je dolžina obloka neposredno povezana z napetostjo, medtem ko je jakost toka povezana z dodajanjem toplote na zvarjeni spoj. Glede na vrsto toka, lahko varilni aparati za vir energije uporabljajo enosmerni tok ali izmenični tok. Enosmerni tok se uporablja za varjenje vseh vrst osnovnih kovin, izmenični tok pa pri nelegiranem in nizko legiranem jeklu.

Izbira varilnih aparatov je odvisna od materialov, kvalitete zvara in produktivnosti. TIG varilni aparati ustvarjajo električni oblok med netaljivo volframovo elektrodo in varjencem. Spoj med dvema varjencema se lahko naredi tudi z zvarjenjem njunih robov. Če dodajamo material, je le-tega potrebno dodajati ročno. MIG/MAG varilni aparati omogočajo ustvarjanje električnega obloka s pomočjo varilnega izvora. Oblok nastane med varilno žico in varjencem. Oblok spoji varjenec in dodajani material in tako nastane zvarni spoj ali zvar. Pri varjenju z MIG varilnimi aparati se uporablja inertni plin, MAG aparati pa zahtevajo varjenje z aktivnim plinom, kot napr. ogljikov dioksid ali kisik.

Varilni aparati za napajanje z energijo uporabljajo različne vire. Transformatorski varilni aparati pretvarjajo izmenični tok iz električnega omrežja v izmenični tok iste frekvence, vendar nižje napetosti. Ta oblika omogoča varilcu izbrati izhodni tok za različno premikanje primarnega navitja bližje ali dlje od sekundarnega navitja ter premikanje magnetnega ventila v in iz jedra transformatorja. To je tudi najcenejša vrsta varilnih aparatov. Starejši aparati uporabljajo generatorje ali alternatorje za pretvorbo mehanske energije v električno energijo. Pri tem se električna energija najprej pretvori v mehansko energijo ter nato nazaj v električno energijo. Inverterski varilni aparati so prenosne naprave za varjenje z enosmernim varilnim tokom. Uporabljamo jih pri rutilnem in bazičnem varjenju konstrukcijskih in nerjavnih jekel z oplaščeno elektrodo. Posebej primerni so za montažna dela, dela na gradbiščih in v delavnicah. S pomočjo posodobitve programske opreme je mogoče dodati nove funkcije za programsko krmiljene pretvornika. Poleg naštetih vrst varilnih aparatov lahko najdemo tudi laserske varilne aparate. Z njimi lahko varimo nože, nerjaveče izdelke, dele za letalsko industrijo, opremo za medicino, nakit, motorne gredi ipd. Zaradi njihovih fleksibilnosti in mobilnosti je varjenje omogočeno kjerkoli.

Rate this post